[Video] “Malu la kat makcik2 tuu” – Gadis Ini Dikec4m Gara-gara Melakukan 4ksi Ini

 

Wanita dianalogikan sebagai permata berharga bagi sebuah keluarga, bangsa, negara dan peradabannya. Ia berasaskan peranan mereka sebagai tonggak dalam melahirkan generasi.keturunan yang baik, bermanfaat serta berguna pada masa kini juga masa hadapan.

Namun permasalahannya, wanita kini kian terhakis nilai keperibadian dan kehormatan diri akibat arus globalisasi kemodenan dan transformasi pendigitalan tanpa sempadan. Justeru, kajian ini dikemukakan untuk menilai gagasan tokoh iaitu Ibu Zain tentang konsep keperibadian dan kesantunan wanita Melayu.

Seperti mana video yang tular baru-baru ini, seorang gadis ini berkelakuan kurang sopan dan tidak manis dipandang. Gadis berpakaian sopan ini secara tiba-tiba turun tangga dengan cara mengelunsur. Jikalau masih kecil atau budak-budak, perbuatan itu boleh difahami. Rata-rata orang tidak bersetuju dengan kelakuan gadis ini.

Hubungan manusia dengan Pencipta bukan saja mencakupi masalah akidah dan ibadat, bahkan merangkumi akhlak. Ia memberi pengertian hadirnya perasaan manusia terhadap pengawasan Allah SWT dalam setiap perbuatan dan tingkah laku sesama manusia. Sentuhan akhlak terpuji akan mewujudkan suasana aman dan memberi ruang memperbaiki potensi manusia serta menambah produktiviti.

Dalam membaca dan memahami kegemilangan tamadun Islam, kita tidak seharusnya sekadar mengenang kehebatan ekonomi, geopolitik mahupun ketenteraannya, sebaliknya perlu melihat kepada aspek yang utama, iaitu akhlak.

Ketika kekuatan lain hilang, keunggulan akhlak dan kehalusan budi kekal selama-lamanya, bahkan menjadi tiang utama kehebatan fizikal tamadun cemerlang.

VIDEO

Reaksi Orang Ramai

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

 

Sumber: asn

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*