Tak pasti punca j4ngkitan, 50 petugas kesihatan HTAR p0sitif C0vid-19

 

SETAKAT ini, seramai 50 petugas kesihatan Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di Klang, Selangor dij4ngkiti C0vid-19.

Perkara itu disahkan oleh Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) mengenai jangkit4n C0vid-19 dalam kalangan pes4kit dan petugas kesihatan di HTAR.

Pengarah JKNS Selangor, Datuk Dr Sha’ari Ngadiman berkata, setakat ini seramai 50 petugas kesihatan yang dij4ngkiti C0vid-19 dan sedang mendapatkan rawat4n di Hospital Sungai Buloh.

Menurutnya, daerah Klang yang berada di zon merah dan peningkatan kes Jangkit4n Pernafasan Akut T3ruk (Sari) yang mendapat rawat4n di hospital berkenaan antara faktor kebarangkalian jangkit4n berkenaan.

Kenyataan media berhubung jangkitan Covid-10 di HTAR.

“Pihak hospital sentiasa berwaspada dan memastikan pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) dan pemakaian alat pelindung diri (PPE) sentiasa dipatuhi.

“Siasat4n oleh pasukan JKNS dan HTAR tidak dapat mengenal pasti punca jangkit4n petugas kesihatan berkenaan berlaku sebelum pes4kit dimasukkan ke dalam hospital ataupun semasa pes4kit berada dalam tempoh inkubasi iaitu selama 14 hari,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Bagaimanapun, beliau berkata, keadaan adalah terkawal dan semua kontak terdekat telah menjalani ujian swab serta diletakkan di bawah Pengawasan dan Pemerhatian Di Rumah (HSO). – Sinar Harian

 

Sumber:mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*