Omay Dijemput lIahi Selepas Solat, TinggaIkan lsteri Yang Sedang HamiI Ank Sulung

 

Sandakan : AjaI tidak mengenal usia, sak1t atau pun sihat jika sudah sampai masanya akan pergi, kisah sed1h ini diceritakan oleh Pengurusan Van Jnazah Abam Botak di Sandakan Sabah mengenaik permerg1an rakan baiknya Omay Jumaine disaat kehidupannya dipuncak bahagia selepas mendirikan rumah tangga.

Mengikut keluarganya Arwh Omay tidak punyai sebarang penyak1t dipergi secara tiba tiba selepas menunaikan solat, betul lah orang cakap insan yang baik cepat sahaja Allah ambil dan perginya amat mudah, seb4k membaca tulisan yang dikongsi Abam Botak ketika diamanahkan menguruskan jnazah rakan baiknya itu.

Omay – Terlebih dahulu saya ingin ucapkan takziah kepada isteri arwh Jumaine Bin Gappar lebih mesra dengan panggilan Omay Jumaine dan juga seluruh ahli keluarganya.

Bersabarlah dengan setiap apa yang berlaku, Semoga kita semua dapat bertemu di syurganya kelak, Aminn,Saya mula berkenalan dengan arwh sejak beberapa tahun yang lalu. Orangnya memang sangat bersopan santun.

Tutur katanya juga sangat merendah diri dan menghormati orang lain,Semoga kau tenang di sana sahabatku, Meskipun perkenalan kita sangatlah singkat,Tapi aku bersaksi sedikit sebanyak kau juga ada turut sama membantu team Abam Botak.

Semasa mula-mula mendapat perkhabaran tentang kemat1anmu, Saya seolah-olah tidak percaya, sebabnya arwh masih muda lagi dan kami seusia, Lebih mendvkacitakan, arwh baru saja berkahwin dan isterinya kini sedang mengndungkan ank pertama mereka.

Ketika itu saya sedang berjalan dengan keluarga, Saya ambil keputusan untuk ke sana segera dan memberikan penghormatan yang terakhir.

Malam itu jn4zah telah dibawa ke Jabatan F0rensik untuk menjalani “swabtest” terlebih dahulu, Keesokannya barulah keputusan “swabtest” dapat diketahui. Alhamdulillah negatif.

Semasa di Jabatan F0rensik, saya melihat isterinya tidak henti henti menang1s, hinggalah jnazah dibawa ke masjid dan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Kg Sebait.

Isteri dan keluarganya meminta kami uruskan jen4zahnya, sahabat handai dan kenalan juga ramai yang hadir sama. Alhamdulillah pengurusannya dipermudahkan.

Semasa di dalam kereta jen4zah, Saya memandang isterinya ditempat duduk belakang ada berkata-kata dengan arwh sambil memeIuk erat jsad arwh.

Masa tu a1r mata siapalah yang tidak menitis, saya tidak tahulah, saya turut mengalirkan a1r mata juga.

Semoga kau tenang dan selamat di sana sahabatku. Doakan kebaikan untuk arwh ya teman-teman, HaIalkan segala makan minumnya, maafkan segala kesaIahan dan kesilapannya.

Dan semoga ank yang bakal diIahirkan oleh isterinya juga selamat dan menjadi ank yang berbakti kepada ibunya dan keluarganya.

Buat isterinya, tetaplah bersabar dan kuatlah demi arwh suamimu dan anakmu, Sungguh ini bukanlah pengakhiran, Selamat menempuh kehidupan dengan cemerlang.

Ya Allah bntulah isterinya dan juga anaknya, Kuatkanlah dan sokonglah mereka. Tenang di sana wahai Sahabatku Al fatihah

Credit Abam Botak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*