W4rga Em4s Naik Bas 90km Ke Bandar, Sanggup Tidvr Di Kaki Lima Demi Tvnggu Wang BPN

 

P3rit tetapi demi mendapatkan sec3bis wang untuk meneruskan hidup, seorang warga emas sanggup menaiki bas sejauh 90 kilometer dari kampungnya di Sebuyau ke bandar Kuching dengan kos RM40 demi mengambil wang bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 sebanyak RM350.

Memetik laporan MalaysiaNow, ternyata menyentuh hati ramai kerana warga emas berusia 73 tahun itu dilaporkan telah tidvr di kaki lima

Malah, kata beliau, warga emas itu juga tidak meng3tahui tarikh p3mbayaran wang BPN dan terpaksa mengambil risik0 untuk keluar dari kampung dan perlu mengambil sendiri wang tersebut di Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Kuching.

“Ini m@lam k3tiga (ketika ditemu bual) saya di Kuching,” katanya kepada MalaysiaNow ketika ditemui semalam di k@ki lima, Jalan India, di belakang bangunan Electra House.

“Saya diberitahu oleh penduduk kampung, duit bantuan boleh diambil pada hujung bulan ini (Januari). Tetapi kerana tidak ada tarikh bila duit itu boleh di@mbil, jadi saya buat keputusan untuk datang ke Kuching tengok sendiri.”

Dan pada dirinya, tidvr di kaki lima adalah perkara yang berbaloi dilakukan. Wang itu kebiasaannya akan dikr3dit terus ke dalam akaun bank pemohon yang berdaftar.

“Dengan wang saku tak seberapa, suk@r buat dirinya berb3lanja jumlah b3sar semata-mata untuk k0s pergi dan balik dari Sebuyau ke Kuching.”

Sumber: MalaysiaNow

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*