Tauke Kedai Dikmpaun RM1OOO Tak Pkai Mask Pdahal Tkde PInggan Pun Dlm Kdai. Bini Tgh Minum Pun Kena

Tndakan pihak penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Johor, yang memberi kmpaun kepada pemilik premis menjual seragam sekolah ketika tiada pelanggan mengundang persoalan.

Menurut pemilik premis, Hong Chee Sheng, 52, kmpaun diberikan terhadap dia dan isterinya, Yong Chan Chin, 48, semasa pemeriksaan di premis mereka yang terletak di Jalan Dedap 9, Taman Johor Jaya, di sini pada Ahad lalu.

Katanya, ketika kjdian tiada seorang pun pelanggan berada di dalam kedai.

” Kerana tiada pelanggan, saya yang berada di kaunter menanggalkan pelitup muka.

” Manakala isteri berada di bahagian belakang sedang menikmati minuman juga tidak memakai pelitup muka. Anak saya berusia 12 tahun berada di dalam kedai.

” Saya sedar ada lelaki mengambil video dari luar premis dan tidak lama kemudian mereka cakap dengan kuat sebagai penguat kuasa mahu memberi kmpaun kerana tidak memakai pelitup muka,” katanya ketika ditemui di kedainya di sini, hari ini.

Chee Sheng berkata, dia merasa pelik kerana isterinya yang pada ketika itu sedang minum di belakang turut dikmpaun.

Katanya kmpaun yang dikeluarkan RM1,OOO setiap seorang mengikut Peraturan 15 PPPPB (LDKTJ) (Kawalan Pergerakan) 2021.

” Saya tidak boleh tidur malam beberapa hari memikirkan apa kesalahan kami. Sedangkan semasa kmpaun diberikan tiada pelanggan di dalam kedai.

” Jumlah itu besar bagi kami yang berniaga kerana keadaan ekonomi juga truk ketika ini,” katanya yang mahukan penjelasan.

Sementara itu, Ketua Bahagian MCA Pasir Gudang, Tan Tuan Peng (baju putih) berkata seharusnya mereka memberi nasihat, kerana tiada pelanggan di dalam premis pada ketika itu.

Katanya, dalam Akta tiada menyatakan perlu memakai pelitup muka 24 jam di dalam premis.

” Ia bergantung kepada keadaan, sekiranya kawasan kedai itu sesak dan terdapat pelanggan tetapi mereka tidak pakai pelitup muka, memang perlu dikmpaun.

” Tetapi dalam kedai pada waktu itu hanya pemilik berada dikaunter, isteri pula sedang minum. Minum mana perlu pakai pelitup muka.

” Saya mohon peniaga yang mempunyai masalah seperti ini agar tampil membuat aduan. Saya akan ajukan masalah ini kepada Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong yang juga Menteri Pengangkutan, bagi suarakan masalah ini di Parlimen,”katanya.

Sementara itu, KPDNHEP negeri Johor dalam satu kenyataan balas berkata, pihaknya mengambil maklum tentang isu dua kmpaun yang dikeluarkan oleh pegawai penguat kuasanya terhadap peniaga terbabit.

” Pihak kami memperoleh laporan pengkmpaunan yang dirujuk dan sedang meneliti asas tndakan yang dikenakan kepada peniaga berkenaan.

” Sekiranya didapati terdapat asas kmpaun tidak sepatutnya dikenakan, KPDNHEP akan merujuk perkara ini kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan syor supaya kmpaun tersebut dipertimbangkan semula.

” KPDNHEP akan menghubungi peniaga-peniaga yang berkenaan perkembangan perkara ini selanjutnya,” katanya.

Sumber:hmetr0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*