Baru je kena sam4n, sekali motor RXZ Mokepah kena bungkus. Ini yg berlaku

Kuala Terengganu: “Sekarang ramai rakam video menaiki kenderaan sebagai kandungan di media sosial. Tapi kalau lang.gar u.ndang-u.ndang, ia jadi b.ukti kepada kami untuk ambil ti.ndakan,” kata Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu, Zulkarnain Yasin.

Beliau berkata demikian ketika mengulas s.aman dikeluarkan terhadap Instafam.ous dari Dungun yang melang.gar peraturan jalan raya ketika merakam aksi menunggang RX-Z di media sosial baru-baru ini.

Video berdurasi 14 saat itu memaparkan wanita berkenaan yang berpakaian baju kebaya merah mempamerkan kecekapannya menunggang RX-Z di Kampung Bukit Merah, Padang Pulut, Dungun.

Zulkarnain berkata, pihaknya sudah memanggil wanita berkenaan dan dia mengakui kesil.apannya sebelum menjelaskan d.enda bagi dua kesa.lahan iaitu tidak memakai topi keledar dan nombor pendaftaran tidak mengikut spe.sifikasi sebanyak RM 370.

Beliau berkata, JPJ tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melang.gar peraturan jalan raya.

“Jika kami menerima lap.oran bergambar atau video berkaitan kesalahan jalan raya seperti tidak memakai topi keledar atau memaparkan nombor pendaftaran tidak mengikut spes.ifikasi ditetapkan, kami akan menjalankan si.asatan.

“Walaupun video dan b.ukti itu daripada media sosial peribadi, t.indakan akan diambil ke atas pemilik kenderaan.

“Jika sa.bit kes.alahan boleh didenda RM 2,000 bagi setiap satu kes.alahan di bawah A.kta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya, pihaknya mempunyai kaedah tersendiri untuk mema.ntau kes.alahan dilakukan pengguna jalan raya di media sosial.

“Jika ada gambar atau video dan b.ukti yang jelas, kami akan mengambil tindakan oleh itu pengguna jalan raya perlu sentiasa peka dan mematuhi undang-undang,” katanya.

Bungkus Motor

Dalam satu entri terkini di facebook milik beliau, Mokepah tampil menjelaskan yang motor beliau terpaksa di hantar ke balai untuk diperiksa nombor enjin kerana takut motor cvri

Beliau juga menasihati pengguna media sosial  supaya sentiasa memakai topi keledar dan pastikan motor mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa

“~>haru biru bila mokepah kena saman Abg J dalam media sosial kes nya upload video&gambar tak pakai helmet&no plate depan takdop.. bukan tu je motor dia suruh bawa g balai nak chek no enjin kut kut lah motor panas salam perkenalan dia sampai rumah dia cod saman huhuhu..moral of story pakailah helmet walau ke rumah janda sebelah dan ikutlah spec motor yg ditetapkan..zaman sekarang macam macam boleh jadi..bungkus dulu..aduan diterima sekian”

Perlu pakai topi keledar walau hanya di jalan kampung – JPJ

Dalam pada itu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu mengingatkan penunggang motosikal supaya tidak mengabaikan keselamatan diri, dan sentiasa memakai topi keledar meskipun sewaktu menunggang motosikal di kawasan kampung.

Pengarahnya Zulkarnain Yasin berkata, ini kerana Terengganu mencatatkan peningkatan ketara kes melibatkan kesalahan tidak memakai topi keledar, dalam tempoh dua bulan tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

“Pada Januari tahun ini, 56 kes tidak memakai topi keledar telah dicatatkan dan jumlah tersebut meningkat kepada 301 kes pada Februari. Manakala bagi tempoh sama 2019, 52 kes dicatatkan pada Januari dan meningkat kepada 108 kes bagi bulan Februari.

“Kebanyakan kes yang direkodkan berlaku di kawasan kampung. Rata-rata penunggang yang ditahan juga menggunakan alasan hanya memandu di kawasan kampung, sebab itu mereka rasa tidak perlu pakai topi keledar.

kredit: Mokepah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*