Lepas Tular Ada Penyanyi Menyanyl Tak Betvl, Sekali Dato Hattan Sound Pedas Penerbit AJL

“AJL adalah satu pentas yang besar dan negara tetangga kita iaitu I.ndonesia pun turut menontonnya. Boleh dikata, AJL secara langsung itu ibarat membawa Malaysia untuk ditonton oleh orang luar.

“AJL bukan pentas untuk m.ain-m.ain kerana m.aruah i.ndustri seni kita terletak pada tangan barisan f.inalis dipilih, meski kita sudah jauh ditinggalkan oleh negara jiran.

“Cuba f.ikir dan h.adamkan betul-betul. Kalau tak bersedia, jangan cuba-cuba. Lihat saja I.ndonesian Idol dan The V.oice, mereka mel.ahirkan bakat yang berk.ualiti tinggi,” katanya.

Penyanyi lagu p.opular Biso Bonar ini turut men.asihatkan mana-mana peserta pertandingan di pentas besar sebegini agar bers.ikap terbuka dan mengakui ke.lemahan yang ada.

“Rakaman s.tudio dan persembahan live adalah dua perkara berbeza. Kita ada guru-guru vokal yang hebat seperti Datuk Syafinaz, Cikgu Siti Hajar dan Cikgu Shafi, pergilah belajar.

“Pergi berg.uru sampai kh.atam dan selepas itu, baru betul- betul melangkah. Belajar v.okal kena sekurang-kurangnya tiga tahun dan bukan tiga bulan.

“M.asalahnya sekarang semua orang boleh jadi penyanyi. Semua pihak sama ada p.enerbit pr.ogram dan s.yarikat rakaman perlu cari mereka yang berbakat untuk diketengahkan dan bukan setakat nilai mereka dari peng.aruh di media sosial,” katanya.

Hattan berkata dia juga m.alu apabila nyanyian penyanyi berkenaan din.ilai oleh seorang YouTuber Indonesia.

“I.baratnya kalau nak pergi berp.erang, kena buat persediaan betul-betul. Kena ada ilmu dan keb.eranian.

“Kalau perasaan .takut datang mengga.nggu, carilah jalan untuk atasi. Jumpalah orang lama, dapatkan tip. Ini tidak, jumpa orang lama tak bertegur.

“Inilah beza buat s.ingle dengan album. Buat album, kita kena p.raktis sampai k.hatam barulah boleh masuk studio rakaman,” katanya.

Hattan turut memper.tikaikan ti.ndakan penyanyi g.enerasi baru masa kini yang gemar memuat naik segala i.su termasuk kele.mahan mereka di YouTube semata-mata untuk m.enarik tontonan yang tinggi.

Terdahulu  Penyanyi Datuk Hattan mengakui kecewa dengan pemilihan senarai lagu ke AJL35 dan meminta barisan juri Separuh Akhir Muzik Muzik 35 (SFMM35) berfikir di luar kotak dalam penjurian mereka.

Hattan berkata, semua orang kini berada dalam dunia baharu dan perlu mengetahui berkenaan revolusi muzik yang berlaku di seluruh dunia.

Lagu-lagu Yang Tersingkir Lebih Layak Dipertandingkan di Final AJL

Terdahulu, ketua juri SFMM35, Azmeer menjelaskan terdapat beberapa kesalahan kecil menjadi punca beberapa lagu yang dijangka melangkah ke Anugerah Juara Lagu 35 (AJL35) tidak layak bertanding di pentas akhir itu.

Azmeer berkata, walaupun semua lagu yang bertanding di SFMM35 dianggap karya terbaik, namun ada kekurangan ketika pemarkahan dibuat.

” Azmeer kata ada lagu yang tak sesuai untuk pertandingan. Kalau dah dikategorikan begitu, tak payahlah bagi lagu ini masuk bertanding dari awal.

” Banyak perkara baharu berlaku dalam muzik sekarang. Malah anak saya sendiri, Adam kata masa saya sudah berakhir. Saya pun mengakui kata-katanya. Kita kenalah hormat.

” Macam lagu Yonnyboii, penjiwaan yang hebat menerusi lagu Sakit wajar dihormati. Sekarang bukan lagi zaman menyanyi lagu nada tinggi atau rendah.

” Saya amat terkejut apabila Sakit gagal ke AJL35 kerana masih ada juri berfikiran cara lama. Kenalah bagi ruang untuk bakat baharu berkarya,” katanya kepada Harian Metro.

Berkenaan lagu Sembah nyanyian Naim Daniel yang disebut-sebut bakal ke AJL35 namun gagal, Hattan meminta Azmeer menikmati lagu itu tanpa gitar dan menghayatinya.

” Itu cara ‘marketing’ Naim Daniel dan Azmeer kena fikir tujuannya untuk tarik orang lama sukakan lagu itu.

Lagu Aku Bidadari Syurgamu (Siti Nurhaliza) biasa saja

” Saya nampak Azmeer lebih utamakan lagu Aku Bidadari Syurgamu sedangkan lagunya biasa saja.

” Saya lihat kenyataan Azmeer berkenaan penjurian amat kurang sesuai. Ada lagu yang terpilih tiada apa-apa kelainan sedangkan peminat nak sesuatu yang segar.

” Lagu Sakit adalah sesuatu yang segar dan patut diketengahkan lagi. Penjiwaan Yonnyboii yang mengaku kesalahannya sangat ‘soul’,” katanya.

Menurut Hattan, Yonnyboii tidak perlu menyanyikannya dengan nada tinggi, tetapi melodi dan lirik mendalam dan berkesan dihati pendengar.

” Saya lihat juri nak pilih lagu yang menjerit-jerit sedangkan zaman itu sudah berlalu. Industri muzik kita sepatutnya perlu bergerak ke hadapan dan bukan mundur ke belakang atau berada di takuk lama,” katanya.

Sumber : HarianMetro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*