Dakwaan langgar SOP, Neelofa tampil jawab soalan wartawan

Kuala Lumpur: Kertas siasatan membabitkan kes pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) majlis pernikahan selebriti popular Neelofa dan pendakwah bebas Muhammad Haris Mohd Ismail atau PU Riz, dijangka siap minggu ini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, polis juga akan memanggil pasangan itu untuk dirakam keterangan bagi melengkapkan siasatan.

“Kertas siasatan itu dijangka dapat disiapkan dalam minggu ini.

“Selepas itu kita akan serahkan kertas siasatan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Dalam pada itu Neelofa berkata dia tidak boleh memberi jawapan dan dia akan selesaikan sendiri dengan cara dia sendiri privately dan profesionally

Neelofa mahu selesai isu dakwaan langgar SOP tanpa tekanan – “Berikan saya ruang secara tertutup dan profesional”

PENGACARA dan usahawan popular, Noor Neelofa Mohd Noor mahu menyelesaikan isu dakwaan menyalahguna kebenaran rentas negeri serta majlis pernikahan tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) secara tertutup tanpa tekanan pihak luar.

Menurut isteri kepada pendakwah dan pelakon Haris Ismail ini, dia mahu diberikan ruang untuk menyelesaikan perkara berkenaan secara profesional.
“Berikan saya ruang untuk selesaikan isu ini secara tertutup dan profesional dengan pihak berkaitan.

“Biar saya selesaikan secara tenang tanpa melibatkan tekanan daripada mana-mana pihak.

“Kalau ada tindakan atau tiada tindakan (daripada pihak polis), saya akan selesaikan sendiri, ” katanya kepada mStar.

Neelofa, 32, ditemui pada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di antara Fipper dan aplikasi The Noor yang berlangsung di Hotel Marriot, Putrajaya pada Isnin.

Neelofa harap orang luar dapat memberikan ruang untuknya menyelesaikan semua isu yang timbul.

Sementara itu Neelofa juga berkata tiada keperluan untuknya mendedahkan segala perancangan melibatkan kerjanya kepada umum.

“Saya rasa tidak semua perkara saya perlu berkongsi kepada netizen (berkaitan kerja).

“Saya tidak mahu bercakap lebih kerana enggan memudaratkan keadaan, ” ujarnya lagi.

Pada Ahad, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata pihak polis akan memanggil Neelofa dan suami, Haris atau Pencetus Ummah (PU) Riz berhubung dakwaan berlakunya pelanggaran SOP ketika mereka berada di Pulau Langkawi.

Saya rasa tidak semua perkara saya perlu berkongsi kepada netizen (berkaitan kerja).

Menurut Abdul Hamid, berdasarkan video dan foto yang dikongsikan di media sosial pasangan itu didapati melanggar SOP.
“Apabila keluar sahaja gambar-gambar tersebut, maknanya kehadiran beliau (Neelofa) bersama suaminya itu melanggar SOP yang ditetapkan dan kita akan ambil tindakan.

“Jadi, dalam kes sebegini, wajarnya SOP polis adalah buka kertas siasatan yang mana dia (Neelofa) akan dipanggil untuk dirakamkan kenyataan termasuk berhubung gambar dan video yang viral, ” katanya.
Terdahulu, Neelofa dan Riz, 26, terbang ke Langkawi atas urusan kerja membabitkan pembukaan cawangan francais minuman terkenal.

Neelofa dan PU Riz diijabkabul pada 27 Mac lalu di Hotel Grand Hyatt, Kuala Lumpur.

Terdahulu, polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 21A Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) selepas mendapati majlis yang berlangsung itu gagal mematuhi SOP dan tiada penjarakan fizikal.

Ia susulan satu gambar tular di media sosial menunjukkan jemputan yang hadir tidak mematuhi SOP ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN)

Apa kata anda? Kobgsikan bersama kami

sumber:hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*