“Tak pernah dlm sejarah KL boleh kalahkan Johor” Lelaki Ini Nak B0gel Kalau JDT Kalah, Namun Lain Pula Yang Jadi

Perlawanan final di antara pasukan JDT dan juga KL City baru-baru ini ternyata menimbulkan suasana berbeza apabila penantian selama 32 tahun pasukan KL menjadi juara Piala Malaysia akhirnya berbaloi dengan kemenangan 2-0.

Bagaimanapun berbeza pula dengan reaksi penyokong JDT. Baru-baru ini wujud sebuah video yang kini hangat berlegar di sosial media.

Kami tahu ia adalah satu gurauan dan tidak mungkin akan dilakukan namun sikap berani lelaki tersebut ternyata makan diri apabila pertaruhan yang dilakukannya salah.

Mendakwa mahu b0gel dari Kuala Lumpur sampai ke Johor jika JDT kalah, ternyata perkara tersebut bagaikan bola tanggung bila pasukannya pilihannya itu tewas.

Video berkenaan kemudiannya memang menjadi bahan buat peminat pasukan lain dalam memastikan lelaki berkenaan menunaikan apa yang telah dikatakannya sebelum ini namun sehingga kini, kelibat pun tiada.

Namun melalui perkongsian oleh netizan, muncul pula gambar mirip lelaki terbabit yang mengenakan tangki oksigen kerana di dakwa sesak naf4s

Jangan risau, ramai tahu anda tidak akan berbuat demikian, lebih-lebih lagi dengan senyuman gurauan di hujung-hujung video. Malah melalui video lain yang sering dikongsikan lelaki ini di laman sosial, kelihatan dia jenis orang yang jenis suka bergurau mungkin. Nak buat macam mana, JDT tak boleh nak telan KL City, kan?

Jurulatih JDT sedia hadapi akibat susulan kekalahan

Ketua Jurulatih Johor Darul Ta’zim (JDT) Benjamin Mora tidak menolak kemungkinan dia akan kehilangan jawatanya selepas Skuad Harimau Selatan itu tewas kepada Kuala Lumpur City (KL City) FC dalam saingan final Piala Malaysia 2021 di Stadium Nasional Bukit Jalil di Kuala Lumpur, malam tadi.

Mora, 42, berkata keputusan mengenai masa depannya bersama skuad Harimau Selatan itu adalah di luar kawalannya.

Bagaimanapun, jurulatih dari Mexico itu yang pernah membawa Harimau Selatan memenangi beberapa kejuaraan termasuk Piala Malaysia 2019, sejak mengendalikan JDT buat kali kedua pada 2018, mengakui setakat ini hubungannya dengan pihak pengurusan dan pemain adalah sangat baik.

“Mungkin (kehilangan pekerjaan), tetapi saya bukan orang yang buat keputusan itu. Saya mempunyai hubungan yang sangat baik dengan pengurusan dan pemain. Saya sentiasa cuba untuk menang, saya sentiasa berusaha melakukan yang terbaik dan bekerja keras untuk JDT.

“Jika pihak pengurusan atau TMJ (Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim) berpendapat itulah penyelesaiannya, mereka akan maklumkan kepada saya, tetapi buat masa ini kami dalam keadaan sukar, kami okey, kami baik dan selepas ini kami akan mengkaji semula keadaan bila tiba masanya,” katanya pada sidang media selepas perlawanan, malam tadi.

Pada perlawanan final Piala Malaysia malam tadi, iaitu sempena sambutan ulang tahun ke-100 pertandingan berprestij itu, JDT terpaksa menerima kekalahan 0-2 di tangan KL City FC, sekali gus gagal mempertahankan kejuaraan yang dimenangi Harimau Selatan itu pada 2019.

Gol KL City FC dijaringkan oleh pemain tengah Zhafri Yahya pada minit ke-66 dan Kapten Paulo Josue (minit ke-74) sekali gus mencipta kegemilangan buat skuad City Boys dan menamatkan penantian selama 32 tahun untuk menjulang Piala Malaysia yang diidam-idamkan selama ini.

Sementara itu, Mora mengakui meskipun mereka adalah pasukan pilihan, pemain JDT tidak terlalu yakin dan tidak memandang rendah terhadap kemampuan KL City FC dalam perlawanan penentuan malam tadi.

Dia berkata, walaupun keputusan itu tidak memihak kepada pasukannya, namun para pemain telah bermain dengan baik dan dia melihat kekalahan kepada KL City FC itu dari sudut positif bagi persiapan membina skuad yang lebih mantap pada masa hadapan.

“Tidak, saya tidak fikir mereka (pemain) terlalu yakin. Mereka sangat fokus dan memberi tumpuan serta mempunyai motivasi tinggi dan gol pertama adalah menerusi hantaran silang kerana kita tidak berhati-hati, ini boleh berlaku dan ia adalah situasi individu, tetapi tiada siapa dipersalahkan.

“…jadi kegagalan berlaku untuk kita berjaya. Jika kita tidak kalah, kita tidak merasai perasaan sedih seperti malam ini, mungkin sukar (untuk JDT) untuk berkembang, sukar untuk mengalami evolusi dan sukar untuk melihat bahawa kami perlu melakukan sesuatu untuk terus menguasai,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*