‘Saya tidak bersalah dan telah dianiaya’ – Najib tampil muat naik status ini

PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menegaskan tidak bersalah dan telah dianiaya.

Semalam, Mahkamah Rayuan sebulat suara mengekalkan sabitan salah atas tujuh pertuduhan membabitkan penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn. Bhd. selepas menolak rayuan beliau.

Panel tiga hakim yang diketuai Datuk Abdul Karim Abdul Jalil dan bersidang bersama-sama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera sebulat suara memutuskan demikian selepas mendapati rayuan Ahli Parlimen Pekan itu tidak mempunyai merit.

“Saya dibicara di mahkamah. Saya juga dibicara di mahkamah rakyat. Didapati bersalah dan dihukum penjara 12 tahun sebab hakim kata ia bukan hak saya untuk sedekahkan RM42 juta yang saya tidak pernah sorok, tidak pernah minta dan tidak pernah arahkan untuk dipindah kepada akaun saya.

“Bahawa ini adalah kesalahan bawah AMLA. Malah mahkamah juga telah diberitahu oleh pihak Ambank dan SPRM bahawa saya turut menerima RM642 juta daripada Kementerian Kewangan Arab Saudi yang saya juga telah sedekahkan sepenuhnya bagi pelbagai aktiviti CSR dan program rakyat.

“Saya tidak didapati bersalah mencuri RM42 juta untuk kegunaan peribadi saya. Sebaliknya maklumat dan bukti bahawa keluarga dan proksi individu-individu tertentu yang merupakan saksi kes SRC yang telah didapati menerima sekurang-kurangnya RM65 juta dan RM85 juta untuk disorok dalam akaun Singapura tidak pula pernah didakwa dan diberikan peluang kepada saya untuk digunakan sebagai bukti baharu bagi pembelaan kes saya,” katanya dalam catatan di Facebook beliau hari ini.

Menurut Najib, sudah tentu, setiap individu termasuk beliau juga akan dibicara di mahkamah akhirat nanti.

“Saya mungkin tidak mempunyai kebebasan untuk mengulas lebih lanjut di sini mengenai proses mahkamah. Tetapi saya katakan di sini bahawa sehingga hari ini, saya sentiasa menegaskan bahawa saya tidak bersalah dan telah dianiayai.

“Saya akan terus membela diri dan menegakkan kebenaran di mahkamah dunia. Peringkat rayuan seterusnya adalah Mahkamah Persekutuan dan saya percaya akan mendapat keadilan. Sebagai seorang yang beragama Islam, saya nyatakan atas nama Allah. Wallahi, wabillahi, watallahi bahawa saya tidak minta dan saya tidak pernah mengarahkan sesiapa untuk memindahkan dana RM42 juta itu. Mahkamah akhirat nanti hakimnya Allah,” katanya.

Beliau dalam pada itu berterima kasih dan menghargai keyakinan, kepercayaan dan keprihatinan saudara-saudari semua.

“Saya tahu ada yang hadir di mahkamah semalam, datang jauh dari Terengganu, dari Pahang, dari Johor dan tempat-tempat lain. Saya ada lihat gambar-gambar yang dihantar kepada saya.
Ada yang datang menaiki bas sejauh Kedah, ada yang bekerja sambilan sahaja, menjual roti dan keperluan asas di kampung.

“Ramai dari golongan wanita dan golongan B40 yang menghargai dasar-dasar berkebajikan kerajaan pentadbiran saya dahulu. Awal minggu ini saya menerima kunjungan pemimpin-pemimpin parti, kenalan dan sahabat.

“Sehari dua ini juga saya telah menerima panggilan-panggilan dan mesej-mesej daripada rakan-rakan. Saya mungkin tidak dapat balas setiap satu, atau berjumpa dengan setiap seorang dan menyampaikan isi hati penghargaan saya.

“Tetapi izinkanlah saya sampaikan di sini – terima kasih saudara-saudari atas sokongan dan kata-kata semangat yang disampaikan. Bertenang. Mungkin inilah perjalanan yang ditakdirkan. Saya hadapi dengan tenang dan redha. Saya akan terus membela diri dan menegakkan kebenaran di mahkamah dunia. Ini bukan pengakhiran juga. Tidak sama sekali. Kerana ikrar saya kekal, berjuang ke nafas akhir untuk kebajikan rakyat.” katanya.

Beliau mengakhiri catatan itu dengan menulis: “Semoga Allah SWT terus merahmati dan melindungi kita dan permudahkan segala urusan kita”.

sumber: FB Najib Razak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*