“Sy disump4h ser4nah oleh beribu..” Mia Burvkkan Puteri Balqis & Keluarga?. Sekali Aqish S0und!

“Dia (Puteri Balqis) tidak dididik dengan gaya hidup Islamik sejak kecil, nak te.gur silakan tapi usah letakkan kesalahan di bahunya.”

Pendapat terbuka pelakon remaja Mia Sara, 17, tentang kehidupan rakan seperjuangan, Puteri Balqis itu ternyata tidak seperti yang diharapkan, sebaliknya mengun.dang lebih banyak keca.man.

Lebih pa.rah, pendekatan Mia turut seperti menge.ruhkan keadaan dan mere.mu.kkan hati Balqis.

Tidak sekadar ber.diam, Puteri Balqis atau mesra dengan nama panggilan Aqish tampil memulangkan pa.ku buah ke.ras kepada Mia.

Balqis atau nama sebenarnya, Puteri Balqis Azizi, 15, memper.soalkan motif penulisan Mia dalam TikTok yang seolah-olah sengaja hendak membu.ruk-buruk.kan, sekali gus mence.tuskan lebih banyak keca.man netizen buat dirinya.

“Saya baru tahu tentang ini (Mia Sara). Mengapa selebriti ‘budak-budak’ ini menulis bu.ruk tentang saya dan kehidupan saya dalam TikTok serta meninggalkan komen secara umum? How angelic of you (baiknya diri anda).

“Saya disum.pah sera.nah oleh beribu orang selepas dia mening.galkan komen tentang diri saya.

“Sejujurnya, apa yang ditulisnya sangat melu.ka.rkan hati saya,” tulis Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Televisyen Asia 2014 itu.

Balqis turut mempertahankan ibunya, Norashikin Mohd. Aziz yang telah membesarkan dirinya dan mengajar perkara baik-baik sedari dirinya kecil. Tegas Balqis, ibu sangat menyayangi dirinya.

“Orang yang anda kata itu adalah ibu saya. Satu-satunya wanita dan individu yang paling menyayangi diri saya. Tindakan anda (Mia), menyebabkan luka yang sukar untuk saya tanggung.

“Saya dibesarkan untuk tidak ber.cakap perkara bu.ruk tentang orang lain sekalipun hati saya disa.kiti. Saya dibesarkan untuk tidak memuat naik (foto) rupa yang hanya cantik tanpa memberi ilmu pengetahuan kepada penyokong dan kawan-kawan,” ujarnya.

Balqis turut menye.lar dengan na.da sar.kastik bahawa bertudung tidak memberi tiket untuk seseorang seperti Mia bercakap perkara bu.ruk tentang orang lain.

“Saya tidak pernah dibesarkan menggunakan tudung sebagai alasan untuk bercakap perkara yang bukan-bukan di belakang media sosial dan demi pu.blisiti. Saya adalah siapa diri saya

“Pakai tu.dung tidak memberikan anda akses percuma untuk bercakap bu.ruk tentang orang lain. Agama tak memberikan anda akses percuma untuk mendera orang lain. ‘Hebatnya’ cara anda menunjukkan peribadi di depan jutaan pengikut media sosial,” tegurnya.

Sebelum Mia berniat ingin bercakap perkara bu.ruk tentang dirinya, Balqis memohon agar pelakon itu membetulkan nahu atau tatabahasa Inggerisnya.

“Dengan penuh rasa hor.mat, tolong betulkan tatabahasa (grammar) anda sebelum men.gata tentang saya.

“Ibu saya merupakan pakar sebenar-benarnya dalam mendidik saya dengan penguasaan Inggeris yang baik. Kami tak guna bahasa ‘rem.pit’ TikTok yang anda gunakan dalam plaform media sosial berkenaan dan juga Twitter,” katanya.

Sebelum mengakhiri teguran terbuka, Balqis memberi pesanan berbunyi: “Melalui lafaz lid.ah yang dizahirkan, manusia berbahagia. Melalui lafaz perbuatan yang dizahirkan, manusia mend.erita.”

Terdahulu, Mia menerusi TikTok menyen.tuh tentang kehidupan Balqis. Menerusi beberapa bacaan ruangan komen TikTok yang ditinggalkan, Mia atau nama sebenarnya, Mia Sara Nasuha Muhammad Ridhuan mena.fikan dirinya bercakap perkara ne.g.atif tentang pelakon tersebut, sebaliknya tampil mempertahankan dirinya.

“Ada saya cakap famili dia (Bal.qis) ter.uk? Saya cuma cakap jangan haki.mi dia sebab tak semua dibesarkan dengan agama. Sebaliknya, tegur.lah dia elok-elok,” Jelas Mia yang ketika kecil sangat dikenali menerusi filem Lagenda Budak Setan 3: Kasyah.

Baru-baru ini, pelakon Akulah Balqis itu menge.jutkan industri hiburan tempatan apabila berpenampilan seksi yang disifatkan khalayak tidak bersesuaian dengan usianya.

Antara perkongsian terbaharu yang menjadi perbualan ramai adalah dirinya menggayakan jaket hitam yang dipadankan dengan t-shirt yang bercorak, skirt pendek hitam dan stoking ‘fishnet’ tengkorak.

 

Sumber: K! ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*