H1na sangat ke status j4nda? Tiga kali diserbv jabatan agama kononnya berkhaIwat, ibu tunggaI cekaI hadapi ‘jiran pu4ka’

STIGMA masyarakat tentang janda tidak pernah berubah dan kebanyakan mereka yang ‘memeg4ng’ status itu sering kali dih1na atau dipandang rendah oleh masyarakat.

Seperti yang dialami Mira, dia acap kali berhadapan dengan pengh1naan termasuk dikatakan bersedudukan dengan lelaki bukan muhr1m di rumahnya di Tangga Batu, Melaka yang didiami bersama lima anaknya.

Menerusi video 9 saat yang dimuat naik di akaun media sosialnya, dia memaklumkan kediaman yang sudah didiami kira-kira 14 tahun itu dis3rbu Jabatan Agama Islam pada pukul 12.30 tengah malam kerana menerima advan berkaitan kh4lwat.

Video yang mendapat jumlah tontonan hampir 900,000 itu mengundang pelbagai reaksi netizen dan kebanyakannya menyarankan ibu tunggal berusia 40 tahun ini mengambil tind4kan sam4n m4lu.

“Buka f4il sam4n m4lu, diaorang boleh dikenakan tindakan menyerbv sesuka hati tanpa usul periksa atau hanya mendengar advan p4lsu.

“Tanpa warant tak boleh masuk rumah. Boleh charge mencer0boh.

“Sam4n m4lu dan s4man f1tnah ja.. kur4ng aj4r buat orang macam tu. Tak tau hormat hak orang langsung.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Boleh s4man balik, dah ada k3s di Mahkamah Tinggi yang Jabatan Agama Islam salah main serbv prem1s individu macam ni,” demikian antara komen netizen.

Tidak kurang juga yang berkongsi kisah sama apabila pernah dif1tnah seperti itu.

Bercer1ta tentang kejadian yang berlaku pertengahan Januari lalu itu kepada mStar, Mira berkata serbvan tersebut adalah kali ketiga dialaminya sekeluarga.

“Kali pertama semasa saya balik kampung, serbvan waktu siang… ia diceritakan sendiri suami (kini bekas suami) kerana pada masa itu, dia sedang cuci kereta.

Penguatkuasa sedang bersoal jawab dengan anak Mira yang berada dalam rumah tersebut.

“Kali kedua ketika saya dengan suami keluar tinggal anak-anak dalam rumah. Anak-anak cerita apabila kami balik.

“Pada masa tu, serbvan pukul 9 pagi. Jika fikir memang tak log1k,” rint1hnya sed1h dengan apa yang men1mpa.

Menurutnya lagi, dia kec3wa dengan cara pihak penguatkuasa yang memanjat pagar kerana merasakan mereka boleh mengepvng dan mengetvk pintu belakang yang tiada pagar.

Katanya, tind4kan tersebut menyebabkan dia dan anak-anak mendapat m4lu berikutan van putih besar yang diparkir di hadapan rumahnya menarik perhatian jiran.

Surat komp4n yang dikenakan terhadap Mira susulan adik-beradiknya datang menz1arahi pada Syawal PKP lalu.

Bercerita tentang mas4lah yang dialami, wanita berusia 40 tahun ini memaklumkan dia percaya aduan seumpama itu dilakukan oleh jiran di kawasan rumahnya.

Ini kerana, katanya, sejak mendiami rumah tersebut, memang terdapat jiran yang sering mencetvskan pergadvhan.

“Dalam tempoh 14 tahun tu, jiran suka cari sal4h orang. Kita duduk rumah ni tak pernah us1k dia, tegvr sal4h dia tapi dia cari kes4lahan kita.

“Masa hari raya pertama musim PKP (Perintah Kawalan Pergerakan).

Masa tu saya tanya kenapa dorang tak habis-habis cari pasal dan mereka b4las ‘aku nak engkau keluar dari kawasan perumahan ini’.

“Kita sudah beberapa bulan tak jumpa ahli keluarga jadi adik-beradik tiba-tiba datang serentak dan jiran ni buat report polis sampai saya kena komp4un RM1,000,” ujarnya.

Apabila diajukan sama ada dia pernah bersemvka dengan jiran tersebut, katanya, ia tidak pernah dilakukan berikutan pertengk4ran sering tercetvs.

Antara reaksi netizen yang bersimpati kepada Mira.

Bercerita lanjut, ibu kepada lima orang anak ini memberitahu, dia hidup tertek4n disebabkan perangai jiran yang suka mengg4nggu.

Namun, dia tidak dapat melakukan apa-apa melainkan bersabar dan kini dia tidak lagi melakukan rutin harian di halaman rumah seperti menyiram pokok.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*