Benda dah tersebar, ini tindakan ‘bijak’ TV Alhijrah isu melibatkan Kak Long 7E

SHAH ALAM – Stesen televisyen tempatan, TV Alhijrah menangguhkan penyiaran episod Program Trending yang melibatkan seorang wanita dikenali sebagai Kak Long 7E.

Stesen televisyen itu dalam satu kenyataan pada Selasa memaklumkan keputusan penangguhan tersebut dibuat selepas mengambil kira kegelisahan orang ramai.

“Program Trending merupakan sebuah program perkongsian yang membincangkan isu-isu terkini yang tular di media sosial.

“Kehadiran Kak Long 7E di studio juga disertai oleh Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki sebagai panelis yang mengambil peranan memberi tausiyah, teguran serta pengajaran kepada Kak Long 7E agar lebih peka dan bertanggungjawab sebelum berkongsi isu di mana-mana platform khususnya di media sosial.

“TV Alhijrah mengucapkan terima kasih atas maklum balas serta teguran penonton dan sentiasa berusaha meningkatkan mutu kandungan kami agar lebih memberi manfaat kepada rakyat Malaysia,” kata kenyataan tersebut.

Sebelum ini tindakan pendakwah bebas yang juga Pencetus Ummah (PU) Amin berkongsi foto kehadiran Kak Long 7E di studio bagi rakaman program itu di Facebook mendapat kritikan dan komen negatif netizen.

Dalam pada itu, komen dari PU menarik perhatian ramai

“Dorang tak relax mat. Aku tak de kaitan kot. Aku host ganti je kot  Tak pasal aku pulak kena tuduh yang maki 7E. Plot twist”

Kebanyakan mereka tidak bersetuju Kak Long 7E dijemput sebagai tetamu kerana mendakwa sikap wanita yang ditunjukkan melalui video tular tidak menggambarkan akhlak baik kerana memarahi pekerja kedai serbaneka dan restoran makanan segera.

Reaksi Padu Dari Sharnaaz

Dalam pada itu, Sharnaaz turut memberi komen pedas atas isu terbabit

Harap Semua Ini Berhenti

Menurut ibu kepada dua cahaya mata itu, dia juga berharap namanya akan sepi daripada sebarang kec.aman memandangkan bulan suci Ramadan bakal membuka tirainya tidak lama lagi.

“Tak lama lagi dah nak puasa. Saya tak nak baca kec.aman bila dah dekat nak puasa. Saya nak jalani hidup normal. Saya kena berniaga dan teruskan hidup dengan suami serta anak-anak. Kesian anak-anak saya.

“Sejujurnya saya dah penat. Saya banyak kerja lagi nak buat. Kita ni orang Islam. Saya risau orang yang b.enci saya, suatu hari nanti mereka jadi sayang pula kepada saya,” ujar Kak Long lagi.

Sementara itu, ibu Kak Long yang dikenali sebagai Kamsah Haizam, 54, turut menyeru netizen agar berhenti meng.ecam anaknya memandangkan kekecohan yang berlaku sudah lama selesai.

Menurut peniaga pasar yang juga ibu kepada tiga cahaya mata itu, dia faham situasi yang dihadapi Kak Long dan berharap ia reda dengan segera.

“Nak kata sedih, makcik tak sedih. Tapi Kak Long ni dia jenis tak pandai simpan benda-benda yang berlaku. Kalau ada ma.salah, dia akan terus selesaikan. Bila simpan, dia akan sakit kepala, sebab itu dia luah.

“Makcik faham perasaan dia. Dia ibu, makcik pun ibu. Makcik sendiri pun dapat banyak mesej lepas video Kak Long v.iral. Hal dah selesai, kenapa nak k.ecam?.

“Makcik buka Facebook, nampak macam-macam cerita Kak Long. Ada juga orang yang kami kenal pun ikut menge.cam termasuklah jiran dan kawan-kawan. Jadi makcik s.lide laju-laju Facebook tu.

“Masing-masing ada keluarga. Begitu juga Kak Long. Ke.sian, banyak benda dia nak kena uruskan. Tak apalah, makcik nak ucap terima kasih kepada sesiapa yang memahami. Yang k.ecam tu, selagi ada tangan dan mulut, biarlah mereka. Rezeki Kak Long mencurah-curah,” ujarnya.

Menurut Kamsiah lagi, dia juga beranggapan tidak salah anak sulungnya itu dijemput untuk muncul dalam rancangan TV.

“Masuk TV pun orang ke.cam lagi. Mestilah pihak mereka dah selidik dulu sebelum panggil Kak Long. Itu rezeki dia. Kak Long pun nak betulkan keadaan, dia pun ada masa depan.

“Makcik tahu Kak Long berbakat. Makcik doakan agar dia dapat mengharumkan nama negara suatu hari nanti,” ujarnya mengakhiri bicara.

Untuk rekod, nama Kak Long panas baru-baru ini apabila tular video am.ukannya di kedai 7Eleven dan restoran makanan segera KFC.

Biarpun sudah berulang kali memohon maaf dengan linangan air mata, sebilangan netizen masih tidak berhenti meng.ecam sehingga mengganggu emosi Kak Long sekeluarga.

 

Sumber : trending

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*