Setelah Raja dan Sultan Sampai di Istana Negara Menggunakan Kereta, Individu Ini Tiba di Istana Negara Menaiki Helikopter Rupa-rupanya..

 

ISTANA Negara hari ini menjadi tumpuan apabila Raja-Raja Melayu mengadakan pertemuan khas

Ini bagi membincangkan rancangan kerajaan untuk mengisytiharkan darurat dalam menangani peningkatan jumlah kes Covid-19.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Ri’aytatuddin Al-Mustafa Billah Shah, yang tiba di Istana Negara pada 12.30 tengah hari, Ahad dijangka mempengerusikan mesyuarat tidak rasmi yang hanya melibatkan Raja-Raja pada pukul 2.30 petang.

Kenderaan membawa Sultan Johor, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar tiba di Istana kira-kira pukul 1.30 tengah hari.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dilihat tiba di istana pada pukul 2.15 petang sementara Sultan Kedah Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah tiba pada jam 2.18 petang.

 

Anggota media dilihat berkumpul di Pintu 1 Istana Negara seawal jam 11 pagi, sementara yang lain menunggu di Pintu 2.

Sekitar jam 1 tengah hari, para pegawai Istana dilihat mengedarkan paket makanan percuma kepada petugas media yang sedang menunggu di luar Istana Negara.

MGF25102020_MESYUARAT-RAJA-MELAYU_13-681x454Kenderaan yang membawa Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah tiba bagi menghadiri Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja Melayu di Istana Negara, Kuala Lumpur. foto FAREEZ FADZIL, 25 OKTOBER 2020.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menjadi Raja Melayu terakhir yang tiba di Istana Negara hari ini.

Kenderaan rasmi yang membawa baginda tiba pukul 2.30 petang bagi menghadiri pertemuan khas antara Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah bersama Raja-Raja Melayu.

Raja Melayu yang pertama tiba adalah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar pada pukul 1.30 tengahari

Diikuti Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj dan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah.

Seterusnya, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir dan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail.

Tidak kelihatan, Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

Mesyuarat bagi membincangkan beberapa cadangan yang dipersembahkan oleh kerajaan terutamanya mengenai penularan pandemik Covid-19.

Ia dijadualkan bermula pada pukul 2.30 petang dan hanya akan melibatkan Raja-Raja Melayu dan tidak akan melibatkan Yang di-Pertua Negeri atau mana-mana ahli politik.

Malaysiakini menghubungi beberapa pakar perlembagaan dan undang-undang yang mengatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong mempunyai sekurang-kurangnya dua pilihan untuk dipvtuskan.

Pilihan Pertama:Terima Cadangan PM

Dua pilihan tersebut adalah Agong boleh menerima cadangan yang dikemukakan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin,

Pilihan Kedua: Nasihat Kabinet

atau untuk pilihan kedua Agong akan menasihati kabinet untuk membuat pilihan lain.

Bagaimanapun, pakar berc4nggah pandangan mengenai sejauh mana kuasa yang ada pada Seri Paduka dalam memutuskan untuk mengisytiharkan d4rurat atau tidak.

Pandangan yang paling popular, adalah Seri Paduka harus mengikut nasihat kerajaan.

“Dalam bacaan saya mengenai Perlembagaan Persekutuan, dan berdasarkan kes Majlis Privy Teh Cheng Poh, Agong harus menerima nasihat perdana menteri,” kata Lim Wei Jiet, seorang peguam yang arif dalam perlembagaan.

Dia merujuk kes pada tahun 1979, di mana seorang lelaki bernama Teh Cheng Poh mencabar kesahihan pengisytiharan Pulau Pinang sebagai wilayah keselamatan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Salah satu keputusan Majlis Privy ketika itu ialah Agong mesti mengikut nasihat eksekutif.

“Mereka (Raja-raja Melayu) tentunya boleh mencadangkan agar perdana menteri memberi nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong mengenai penyelesaian alternatif atau istilah d4rurat yang berbeza,” katanya.

Sekiranya kerajaan memberikan lebih daripada satu cadangan, maka Agong boleh memilih salah satu yang menurut baginda adalah yang terbaik, kata Lim.

Setelah Raja dan Sultan Sampai di Istana Negara Menggunakan Kereta, Individu ini Tiba di Istana Negara Menaiki Helikopter

Ramai yang tertanya-tanya siapa yang ke Istana Negara menaiki helikopter hari ini.

Kosmo! difahamkan helikopter itu dinaiki oleh Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Al-Sultan Abdullah.

Hari ini berlangsung di Istana Negara Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja berikutan Mesyuarat Khas Jemaah Menteri Khas Jumaat lalu.

Mesyuarat Khas Raja-Raja Melayu itu dihadiri oleh semua raja-raja Melayu kecuali Sultan Kelantan – kosmo

Semalam, Istana Negara dalam satu kenyataan memaklumkan, Al-Sultan Abdullah telah berkenan menerima sembah taklimat

Cadangan-cadangan yang dicapai Mesyuarat Khas Jemaah Menteri untuk pertimbangan dan ampun perkenan Seri Paduka untuk pelaksanaannya.

Kenyataan itu memaklumkan Seri Paduka  akan mengadakan rundingan dengan Raja-Raja Melayu di Istana Negara dalam masa terdekat

Ini bagi membincangkan cadangan-cadangan yang dikemukakan Perdana Menteri.

Sumber : Harian Metro (Raja Noraina Raja Rahim)

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook satkobaviral.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*