“Sebenarnya Cico bukanlah dis1hir tetapi dir4cun oleh rakan-rakannya..”

 

Siapa sangka, disebalik penderit.aan yang dialami oleh putera kesayangan biduanita Uji Rashid yang juga pelakon, Cico Harahap yang kononnya dise.rang penya.kit misteri sebenarnya terselindung sebuah kisah kej.am.

Cico Dira.cun Oleh Rakan Di Majlis Hari Jadi 

Didedahkan sendiri oleh Uji atau nama sebenarnya Fuziah binti Haroun Al Rashid,61 menerusi program Telekung Talk di platform Facebook Muhayya Momentum dan Datuk Dr Prof Muhaya baru-baru ini, penyanyi yang terkenal dengan lagu Semakin Hari Semakin Sayang itu mengesahkan bahawa Cico bukanlah disi.hir, sebaliknya telah dira.cun oleh sekumpulan kawan ketika menghadiri sebuah majlis hari jadi tidak lama dulu.

“Buat pertama kali saya mendedahkan perkara ini secara terbuka. Terdapat pelbagai versi cerita dan desas- desus mengenai keadaan anak saya.

“Sebenarnya Cico bukanlah disi.hir tetapi dira.cun oleh rakan-rakannya. Menurut doktor beberapa jenis ra.cun telah dicampur ke dalam gelas minumannya.

“Ra.cun yang diberi itu sebenarnya boleh membu.nuh dalam masa empat jam, tetapi dengan kuasa Allah SWT, Cico masih diberikan umur yang panjang sampai hari ini,” katanya.

Cico Re.bah Selepas Minum 

Tambah Uji lagi, melalui cerita yang disampaikan kepadanya, Cico rebah sebaik minum minuman itu dan ditinggalkan tanpa bantuan. Bagaimanapun ujarnya sehingga kini dia tidak mengetahui siapa yang menghantar anaknya pulang ke rumah.

“Saya masih ingat Cico mun.tah-mu.ntah dan wajahnya dipenuhi da.rah. Berhari-hari dia terlantar sa.kit di atas katil. Masa itu saya hanya berserah dan memohon petunjuk daripada Allah SWT”

“Satu hari Cico bangun tetapi dia hanya diam apabila ditanya. Dia tidak kenal saya mahupun anaknya sendiri. Bila ditanya doktor siapa nama, dia jawab Pikee”

“Saya difahamkan ra.cun itu memberikan kesan terhadap otak, organ dalaman dan kotak suaranya. Walau apapun, saya bersyukur Cico sudah semakin pulih, meskipun dia kini mengalami masalah pertuturan, tidak lagi mampu membaca dan menulis dengan baik,” katanya lagi

Diha.lau Dari Rumah Sewa 

Lebih menyedihkan, sepanjang tiga tahun mendedikasikan hidup untuk memastikan Cico sembuh, banyak perkara memilukan terjadi. Cico yang popular menerusi filem Potret Mistik tidak lagi mampu bekerja dan Uji sendiri terpaksa menolak tawaran menyanyi kerana terpa.ksa menjaga Cico.

“Hidup kami memang susah, hanya Allah SWT sahaja yang tahu. Saya, Cico dan cucu, Rindu, pernah di halau dari rumah sewa dalam keadaan sehelai sepinggang. Kami terp.aksa mengin.ap di hotel bajet selama berbulan-bulan.

“Namun ada seorang peminat yang baik hati memberi kami tempat berte.duh. Bagaimanapun tahun lalu, atas bantuan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, kami ditempatkan di Projek Perumahan Rakyat (PPR),” dedah Uji

Meksi dugaan yang menimpanya tidak tertanggung, Uji percaya berkat menjaga arw.ah ibunya yang sa.kit selama dua tahun, banyak membantunya menghadapi saat sukar ini.

Prof Muhaya Sebak, Titip Nasihat

Sementara itu, Prof Muhaya yang kelihatan sebak mendengar cerita Uji, merungkai topik “jawapan atau ujian” agar orang ramai sentiasa positif dalam mengharungi dugaan hidup.

“Perkongsian dari seorang ahli sufi, pesanan daripada sorang wali Allah SWT, meminta kita melakukan dua perkara di mana setiap hari kita perlu membaca dan berkaca. Membaca maksudnya di sini melihat keluar kehidupan orang lain. Satu lagi berkaca, di mana ahli sufi mengatakan seorang mukmin itu cerminan kepada mukmin yang lain.

“Kita membaca melihat kehidupan orang lain dan berkaca melihat diri sendiri yang kita panggil introspeksi diri. Apabila kita ada masalah banyak orang akan membaca. Saya jadi macam begini sebab orang ini atau kita panggil ma.ngsa kehidupan.

“Dari segi saintifiknya siapa berada dalam keadaan ini, mereka berada zon sengsara. Cara untuk kita naik ke zon yang atas, kita haruslah berkaca diri di mana kita menerima ujian ini kerana takdir Allah SWT yang sudah tertulis di dalam Luh Mahfuz.

“Kita diberi dua kelebihan boleh melihat dengan mata nafsu dan mata hati. Jika dengan mata nafsu, kita akan merungut dan menyalahkan keadaan. Mata hati pula MasyaAllah, kita berdoa bagaimana ujian ini membuatkan kita lebih dekat pada Allah SWT dan berakhlak baik kepadaNya,” kongsinya.

Program Telekung Talk kendalian pengacara Abu Talib Husin itu telah diperkenalkan semenjak tiga tahun lalu dan pernah menampilkan selebriti popular antaranya Neelofa, Lisa Suruhani dan Fazura.Difahamkan, edisi Telekung Talk kali ini cukup istimewa kerana ia diadakan bersempena pembukaan butik serta koleksi baharu Muhayya Magical yang bakal dilancarkan secara rasmi pada 2 Januari 2021. Pada majlis sama, satu kejutan majlis ulang tahun ke-12 puteri tunggal Cico Nur Fitrah turut diadakan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Sumber: murai

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*